Művészettel a sérült emberek társadalmi elfogadottságáért

A projekt a Visegrad Fund támogatásával jött létre

A projekt

A WHO egy friss tanulmánya szerint a világon minden negyedik ember küzd élete bizonyos szakaszaiban mentális vagy idegi zavarral. A rossz egészségi állapotnak és a fogyatékosságnak világszerte vezető okai között szerepel a mentális zavar. Mivel mindez mára járványszerű méreteket öltött, kiemelkedően fontos kérdés, hogy a társadalom miként reagál az agyi rendellenességgel vagy mentális sérültséggel élő emberekre. A stigmatizlás, a diszkrimináció és a mellőzöttség gyakran megakadályozza a sérült embereket abban, hogy célt találjanak életükben, és emiatt élethosszig függnek a szociális ellátórendszertől, a társadalom jóindulatától.

Ez a projekt azt akarja megmutatni, hogy minden egyes ember, akkor is, ha értelmileg sérült, a fejlődésre való tehetséggel születik. Felfedezni ezt a tehetséget, és lehetőséget teremteni a kifejezésére, nagymértékben hozzájárul a speciális igényű emberek társadalmi elfogadottságához. A művészet pedig különösen alkalmas terepe annak, hogy az értelmileg sérült emberek általa megmutathassák tehetségüket. Ugyanis ők tökéletesen beszélik az érzelmek nyelvét, amely alapja minden művészi tevékenységnek.

A Baltazár Színháznak 22 éves tapasztalata van a sérült emberekkel való közös munkában, és csodálatos eredményeket ért el mind a művészi színvonal tekintetében, mind abban, hogy stabil kereteket biztosít a sérült színészek és családjaik számára. A közös projekt két partnerintézménye, a lengyel Fundacja Teatroterapia Lubelska és a szlovák Mestské Divadlo z Pasáže szintén régről szerzett tapasztalatokkal rendelkezik az értelmileg sérült emberek művészi neveléséről. E két színház ugyanazt a filozófiát követi, mint a Baltazár: felfedezni, fejleszteni és megmutatni a sérült emberek művészi tehetségét, ezáltal javítani társadalmi megítélésüket és elfogadottságukat.

A projekt egy közös művészeti workshop létrehozását kezdeményezi a résztvevő szervezetekkel: egy közös előadás megalkotását, valamint az egyes országok helyi médiájának bevonásával annak hangsúlyozását, milyen eredményeket lehet elérni a mentálisan sérült emberek művészi munkába való következetes bevonásával.

Partnereink

Mestské Divadlo z Pasáže, n.o / City theatre – Theatre from the Passage, n.p.o.
https://www.divadlozpasaze.sk/

Fundacja Teatroterapia Lubelska/ The Lublin Theatretherapy Foundation
http://www.teatroterapia.lublin.pl/