Baltazár Művészeti Központ

Bemutatkozás

A Baltazár Színház 1999 óta működteti saját, professzionális művészetoktatási rendszerét. Ebben kiemelten fontos szerepet játszik, hogy a képzésben résztvevők a tudásanyagot első kézből, vagyis kortárs művészektől szerezzék meg. Az egyes művészetoktatási elemek külön-külön is tanulhatók, de lehetőséget biztosítunk akár az összes általunk tanított művészeti ágban való elmélyülésre is. A foglalkozásokat jellemzően 6-10 fős csoportok számára tartjuk, a színészoktatásban már bizonyított oktatók, művészek vezetésével. A kis létszámú csoportok biztosítják, hogy a tanároknak lehetősége legyen elegendő figyelmet fordítani minden diákra, ez pedig lehetővé teszi számukra a folyamatos fejlődést. A kurzusokon a tanulók művészetet tanulnak, művészektől, magas színvonalon. A tanfolyamokat vezető tanárok csapatát a Baltazár Színház két évtizede működő színészképzésében már bizonyított szakemberek, illetve új, nagy szakmai tudással rendelkező művészek alkotják.

A képzésekről bővebben itt olvashatnak

A Művészeti Központ története

Magyarországon még mindig nem megoldott a sajátos igényű emberek továbbtanulása. Nincs lehetőség szabadon választani szakmák, oktatási intézmények közül, a kompetencia alapú oktatás mindmáig puszta utópia. A sérült embereket képző oktatási programok közül kevés olyan van, amely lehetővé teszi számukra az önkifejezést. A Baltazár Színház professzionális művészeti képzése unikális, hiszen magas szintű, nem terápiás oktatásban részesíti őket.

A Baltazár Művészeti Központot 2005-ben hoztuk létre, egy (lebontásra ítélt) belvárosi bérház 500 m²-es emeletrészén. Célunk az volt, hogy a színházon belül jól működő oktatási programunkat elérhetővé tegyük minden sérült és egészséges jelentkező számára. A rendelkezésre álló hely nagysága, illetve a folyamatos és élénk érdeklődés számos oktatási egység indítását tette lehetővé. Komplex művészeti oktatást hoztunk létre, melynek keretei között lehetőség nyílt az egyes művészeti ágakban való elmélyülésre is.

2006-ra a Művészeti Központban a következő órákon lehetett részt venni: beszédtechnika, jóga, tai-chi, képzőművészet, önvédelem, ritmikus mozgásfejlesztés-néptánc, tánc- és testismeret. Az órákon éppúgy részt vettek szabadidős tevékenységet keresők, mint a művészetben elmélyülni vágyók.

Az épület lebontása miatt az oktatást átmenetileg fel kellett függeszteni.

Színházunk 2007 májusában önálló helyre költözött, ahol – a rendelkezésre álló hely szűkössége miatt – mindössze négy csoporttal folytatódhatott a Művészeti Központ működése. A tanegységek számának drasztikus csökkenése, valamint a Baltazár Színház egyre bővülő tevékenységei évről évre nehezebbé tették a Művészeti Központ működtetését.

A Művészeti Központ 2012 novembere óta működik jelenlegi helyén, Budapest III. kerületében, a mai Aquincum területén. A dán székhelyű Velux Foundations nagylelkű támogatásának köszönhetően a helyszínt immáron a Baltazár Színház Alapítvány saját háza, a Baltazár Ház biztosítja, ahol tágas, szép és modern környezetben, de ugyanabban a családias légkörben várjuk minden kedves tanítványunkat. Jelenleg 4 különböző órát tartunk, de újabb órák elindítását is tervezzük a közeljövőben.

Hogy a színházunknak saját háza lett, sok új lehetőséget teremtett a Művészeti Központ számára is. Színháztermünkben például a színészmesterség vagy a bábszínészet képzésben résztvevő diákok félévkor és év végén bemutathatják közönség előtt a tanévben tanultakat. 2013-tól pedig minden évben megrendezzük a Művészeti Központ egyhetes nyári táborát, ahova még vidékről is egyre több diák jön el hozzánk évről-évre.