Róna

– avagy Petőfi magány tánczot jár

Mi a közös Petőfi Sándor vándorszínész karrierjében, és egy idősödő, értelmi sérült magyar színész színházhoz való viszonyában? Petőfi Sándor tényleg gatyába’ táncol, ahogy azt ovis korunk óta fújjuk? A Baltazár Színház a Róna  – avagy Petőfi magánytánczot jár című új előadásából esetleg választ kaphatunk ezekre a kérdésekre is.

Az alkotók láttatni szeretnék a művészeti hivatás jelentőségét, és megmutatni azt a párhuzamot, amit a küldetéstudat jelenthetett a költő számára, és amit jelent a Baltazár Színház alkotóinak, színészeinek. Mi kíván nagyobb bátorságot, megújulni minden új előadás készítésekor, és a nehezedő körülmények között kitartani, vagy új szakma után nézni?

A darab egyik rendezője Farkas Dorka szabadúszó koreográfus, mozgáscsoport-vezető, Finnországban tanult kreatív táncoktatást, valamint az Artman Egyesület munkatársa. Rendezőtársa Réti-Harmath Olívia, a Budapest Kortárstánc Főiskolán végzett 2014-ben. Kettőjük első közös munkája 2017-ben a Pitypang című táncszínházi előadás volt, majd ezt követte a POR szintén a Baltazár Színházban. A koreográfiák alapját korábbi munkájukhoz hasonlóan a színészek saját mozdulatai adják, az előadást sajátos humor és festői képi világ jellemzi.

A Róna című új munkájuk középpontjában Petőfi Sándor a “Búcsú a színészettől” és az “Itt állok a Róna középen” c. versei állnak. Petőfi Sándor vándorszínész éveinek végét választották a darab kiindulópontjának. Életének korai évei ezek, amikor még nem volt híres költő, a művészet még csak álom volt számára, és kereste a saját útját, éppen úgy, ahogyan azok a fiatalok, akiket meghívunk a márciusi előadásainkra.

Ezeket a “rendhagyó irodalomórákat” 13 éves kor fölött minden korosztálynak ajánljuk.  Jelen sorozatban nem csak táncszínházi élményt, hanem az élmény elmélyülését elősegítő foglalkozást is ajánlunk a diákok és kísérőik számára. Mivel az előadás utáni beszélgetések arra is kitérnek, hogy hogyan “érdemes” táncszínházat nézni, egy kifejezetten komplex színházi nevelési programra számíthatunk.

Róna– avagy Petőfi magány tánczot jár

Előadják: Fehér Dániel, Kovács Panka, Medetz Attila, Rafael Erzsébet, Szilvásy Márton

Díszlet, jelmez: a másik Kiss Gabriella

Zene: Szirtes Edina Mókus

Smink, haj: Nagy Réka

Ha felkeltettük az érdeklődésüket, ide kattintva megtalálják az elérhetőségeinket.