Szeptemberben és október elején színházi nevelési foglalkozásokat hirdetünk diákcsoportok számára Pitypang/Por című előadásunkhoz. A foglalkozásokra elsősorban hetedik osztálytól tizenkettedikig várjuk a diákokat. Időpontegyeztetéssel keressék Puskás Panni kollégánkat a sajto.baltazarszinhaz@gmail.com címen. A jegyár kedvezményes 635 forint, kísérőtanárok számára ingyenes.

A 2017-ben bemutatott, Pitypang c. táncszínházi előadás a 20. századi magyar irodalom szerelmes verseiből kiindulva született A „pitypangolás” egy általunk kitalált virágnyelv, amely kiválóan alkalmas arra, hogy a szerelem témájához korosztályi megkötés nélkül közelítsünk. A tánc nyelve pedig remek kifejezési lehetőséget ad arra, hogy hol elemelje, hol konkrétabbá, testközelbe hozza a szerelem legkülönbözőbb dimenzióit.

Ezzel a finom, pasztell és idilli világgal száll vitába az előadás második részében a 2019. decemberben bemutatott, Vörös István által írt Por c. táncszínházi előadás, amely szabad folytatása a Pitypangnak. De ami ott idill volt, itt jelenkori realitás lesz, ami ott virágpor, az itt elhervad. De ez a játék mégse a szomorúságról fog szólni. Az, ami ott idilliségében statikus volt, itt lendületet kap, és a lendület magával sodor a viharos örömig.

Vörös István drámája éles kritikát fogalmaz meg a harmónia iránti olthatatlan vágyunkról, önmagunkról és a színházról magáról is. „A Por című előadásunk kérdésfeltevések sorozata. Arra keressük a választ, hogy mit nevezünk szépnek, és mi ad értelmet az alkotásnak vagy a mindennapjainknak. Ebben rengeteg az irónia és az önirónia, ami önismeretet feltételez, erős intellektuális munkát vár el a Baltazár színészeitől, akik ezt a munkát hibátlanul el is végzik” – mondja Réti-Harmath Olívia és Farkas Dorka rendező-koreográfus alkotópáros a rendezői koncepcióról. Az előadás abszurd világa a színészek egyediségéből indul ki, arra tesz kísérletet, hogy megmutassa azt a sokrétűséget és változatosságot, amelyre csak a Baltazár színészei képesek.